Optimera materialflödet med bra emballage

Dåligt förpackade varor kan bli ett företags död. När vara efter vara återvänder från kunderna på grund av att de har skadats under transport är läget mycket illa. Här kan vi verkligen tala om logistikproblematik. Turligt nog kan denna del av verksamheten optimeras med ett bättre kunnande om emballage.

Släpp taget och var förberedd

När paketet med din värdefulla produkt väl har lämnat dina händer är det bortom din kontroll. Paket färdas sällan ensamma eller i skyddande kokonger och många gånger blir färden både lång och hård. Stötar och friktion kan vara svåra att undvika och därtill har det under de senaste åren spridits skräckfilmer där fraktbolagens anställda ses hantera de dyrbara paketen på ett minst sagt ovarsamt sätt. Med detta i åtanke gäller det att vara välrustad för alla eventualiteter.

Yttermaterial

Först och främst bör paketet ha ett yttre skal som står emot påfrestningar, men valet av yttermaterial beror självfallet på vad det är som transporteras. Det vanligaste är att man använder sig av tjock wellpapp och de två huvudalternativen är wellpapp med ett lager eller wellpapp med två lager. Det är inte svårt att räkna ut att kartongen med två lager kan förväntas ge dubbelt skydd. Chansa därmed inte för att spara pengar utan spendera istället några ören extra på en kartong som faktiskt klarar av färden.

Känsliga varor av glas och porslin bör alltid transporteras i trälådor då transport i pappkartong vore att leka med ödet.

Stötdämpning & fyllnadsmaterial

Stötdämpning eller fyllningsmaterial är inte alltid nödvändigt då det beror helt på varumaterialet. Populära material i denna kategori är bubbelplast, uppblåsbara plastkuddar och frigolit liksom kraftpapper och skum. Tänk på att elektroniska apparaturer kan ta skada av den statiska elektricitet som frigolitpellets skapar.

Väta

Ha även i åtanke att paketet kan bli blött och att det därmed kan vara en god idé att ha känsliga varor inslagna i plast.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *